lördag 31 januari 2009

Varning för väninnan

från: http://www.aftonbladet.se/wendela/article4301501.ab


Mia Skäringer: Det finns något vansinnigt i det här med kvinnors närhet
Usla relationsråd och ett evigt analyserande.

Komikerduon Mia Skäringer och Klara Zimmergren skämtar skoningslöst om kvinnlig vänskap – och står upp för navelskådandet.

– Klara och jag ägnar oss åt det så fort vi får chansen, säger Mia.

”Jag har ringt den här killen i två år – och så kommer han där med en tjej” utbrister Klara Zimmergrens alter ego i tv-serien Mia och Klara. Varpå Mia Skäringer genast tröstar: ”Han är kär i dig, och vad blir man då? Rädd!”

Evigt analyserande
Dåliga råd från väninnan är en typisk ingrediens i komikerparets humor. De tror att många tjejer känner igen sig i det eviga analyserandet av vad killens sms betydde – egentligen.

– Som vän vill man ju vara med och hålla liv i det hela. Men är killen intresserad brukar det gå väldigt snabbt, då behöver väninnan inte vara med och älta, säger Mia Skäringer.

Mia och Klara är goda vänner både privat och i tv-serien. De har kartlagt killar, gett usla kärleksråd och tagit sig igenom skilsmässor tillsammans. I vårens program fortsätter de att driva hejdlöst med sina erfarenheter.

– Vi har såklart aldrig legat under sängen hos ett ex och väntat, men vi kanske har drömt om att göra det, säger Klara.

I en scen förföljer hon ett gammalt one night stand ända in i en simhall, ivrigt påhejad av Mia. Situationen är mer än skruvad – ändå har både tonårstjejer och 75-åriga damer sagt att de känner igen sig.

Egentligen siktade komikerparet aldrig på att skildra det typiskt kvinnliga. Men tjejkompisar har en särskild, mer nära relation, tror Mia.

– Samtidigt finns det något vansinnigt i det här med kvinnors närhet. Just symbiosen små tjejer har vet jag inte om man behöver så mycket, säger Klara, men fortsätter.

– Å andra sidan övar vi ju oss i analys, och där ligger männen väldigt mycket efter.

Färre vita lögner
Numera tar Mia och Klara stor hänsyn till varandras känslor. Men lika många vita lögner blir det inte längre.

– I dag skulle både du och jag säga att ”nu får du lägga ned, det där är inte sunt”, om det skulle bli för mycket fokus på en kille, säger Mia.

Att försöka vara ärlig mot väninnan är bra, tycker relationsexperten Eva Rusz. Men samtidigt påminner hon om att råden alltid är subjektiva.

– När väninnan tycker att du ska bryta med ditt ex kan det vara färgat av hennes egen dåliga relation, säger hon och fortsätter:

– Men generellt är vi kvinnor mer empatiskt lagda och står ut mer med någon som är lite knäpp.

Inga kommentarer: